Seeds Memories Photography | Bucuresti | 5 motive pentru care e bine sa ne tiparim fotografiile

5 motive pentru care e bine sa ne tiparim fotografiile

July 09, 2015  •  Leave a Comment

Prima oara cand am privit o fotografie, aveam vreo 6-7 ani. Pe atunci, nu stiam ce presupune tot procesul din spatele pozelor asezate frumos in album. 
Imagini alb negru, tiparite pe hartie mata, fotografiile sunt taiate la dimensiuni diferite, albumul este cartonat, iar separatoarele dintre pagini sunt din hartie de calc. Cand il privesc astazi, ma simt ca intr-o masina a timpului. 

In urma cu multi ani, am scapat telefonul mobil in apa. Nu aveam back up la toate informatiile din el, cu atat mai putin la ultimele poze pe care le facusem. Nu erau cine stie ce, mai ales ca pe atunci nu existau smartphone-uri. Insa erau amintirile mele. In afara de oameni (care sunt pe primul loc in orice imprejurare), fotografiile -as indrazni sa spun- sunt cele mai pretioase lucruri. Ne ajuta sa ne aducem aminte de noi. De oamenii dragi noua. De experiente. De calatorii. De propria identitate. 
Vi s-a intamplat vreodata sa priviti o fotografie si sa spuneti: “Mai, nici nu mai tineam minte ca am fost aici.” , “Uitasem complet de colegii astia din generala.” , “Uite ce fata simpatica avea asta mica aici, nici nu mai stiam cum arata bebelus” sau “Ce frumoasa era bunica!” ? La 50-60 de ani nu vom (mai) tine minte toti oamenii pe care ii vom fi intalnit, toate detaliile din calatoriile pe care le vom fi facut, tot ceea ce vom fi trait. 
In ultima vreme, am tot intrebat oamenii cand si-au tiparit ultima oara fotografiile. Raspunsul a fost, in cel mai fericit caz, “in urma cu 5 ani”. Asa ca ne-am gandit la cinci motive pentru care e bine sa ne tiparim fotografiile:

#1 Fotografiile tiparite sunt la indemana

In timp, memoria devine din ce in ce mai selectiva. Ok, e cam neplacut sa ne gandim la acest subiect sau sa recunoastem, dar e adevarul: memoria ne lasa. Uitam locuri, evenimente, oamenii si fizionomiile lor. Poate o sa spuneti: “Ok, cu tehnologia asta, am fotografiile in calculator sau in telefon, ce-mi trebuie fotografii tiparite?” Caz in care, ne permitem o intrebare: de cate ori v-ati uitat in folderele din calculator, la pozele de acum 5 ani?

#2 Fotografiile tiparite sunt cea mai sigura metoda de a ne pastra amintirile

Tehnologia evolueaza, se schimba, se modifica. Sa ne gandim la primele noastre telefoane mobile. In urma cu doar cativa ani, smartphone-urile nu existau. Oare am reusit sa transferam absolut toate amintirile, mesajele, pozele pe noile telefoane? Mai mult decat atat, in urma cu 20 de ani transferam sau faceam back-up la informatiile din calculator pe dischete. Va mai aduceti aminte? Astazi, daca mai are cineva astfel de dischete prin dulap, poate sa le mai foloseasca? Tehnologia evolueaza rapid. Poate, peste 10-20 de ani, noile mijoacele de back up vor fi prea sofisticate pentru a prelua informatiile in forma lor de astazi.

Fotografii de familie_1873Fotografii de familie_1873

#3 Fotografiile tiparite ne ajuta sa ne tinem prietenii aproape

Si aici poate vei spune: “Ok, am cont pe Facebook si-mi pun acolo toate pozele.” Bun, si eu am cont pe Facebook, insa nu am urcat foarte multe fotografii personale. Daca cineva vrea sa vada fotografii din calatoriile pe care le fac, cu copiii mei sau, in general, fotografii personale, ne vedem la o cafea si o limonada. I le arat, stam de vorba, povestim, ne simtim bine. In plus, orice retea de socializare poate oricand sa dispara. Fotografiile tiparite iti ofera o ocazie fantastica de a te (re)conecta cu prietenii. 


#4 Fotografiile tiparite pot fi o amprenta interesanta pe care sa o lasam in lume

Asa am pornit Seeds Memories. Dintr-o cutie plina cu fotografii vechi. Si o scrisoare. Pentru ca vrem sa lasam ceva frumos si valoros in urma. Sa fim una din schimbarile acelea despre care vorbesc multi. Credem ca fotografia are puterea de a schimba oameni si uneori chiar vieti. Da, suntem visatori. E ceea ce ne da putere sa mergem mai departe. Daca reusim sa generam o schimbare in oameni, noi suntem fericiti. 
In urma cu cativa ani, am inceput sa fac arborele genealogic al familiei (unul din proiectele foto personale, de suflet si pe termen lung la care inca lucrez). Am cautat in tot felul de cutii si cufere, am dat peste poze de familie, vechi, am aflat povesti fantastice despre oamenii din familia mea. Am descoperit intamplari si istorii incredibile. O astfel de calatorie te ajuta sa faci tot felul de conexiuni, sa afli de unde ai anumite trasaturi, sa te intelegi mai bine pe tine. Fara fotografiile tiparite nu as fi putut sa aflu atat de multe despre propriile radacini.

#5 Fotografiile tiparite ne ofera timp

Volumul de informatii si de imagini azi este cumplit de mare. Nu avem timp. Ne grabim sa ne uitam la imaginile urcate de prieteni pe Facebook sau Instagram. Nici nu privim bine o fotografie ca vrem deja sa trecem la urmatoarea, sa vedem cat mai multe, de la cat mai multe persoane. Ne satisfacem curiozitatea “in trecere” si mergem mai departe. Uitam. O luam de la capat. Urmatoarea. 
O fotografie tiparita se lasa privita. Nu te grabeste. Iti arata o multime de detalii. Te trimite intr-o poveste. Ti se destainuie. Iti ofera timpul pe care niciun monitor sau ecran din lume nu va avea vreodata puterea sa o faca. 

*Fotografiile de mai sus fac parte din arhiva personala. 


Daca va doriti sa (va) oferiti cadou o carte realizata de noi (sau un altfel de album foto) cu fotografii si povesti scrise si inspirate din viata voastra sau a celor dragi voua va asteptam cu drag sa ne trimiteti un email la seedsmemories@gmail.com 


Incheiem prin a va invita sa urmariti scurt metrajul de mai jos, dureaza mai putin de 3 minute :)

LOST MEMORIES (French, English Subtitles) from Francois Ferracci on Vimeo.


Comments

No comments posted.
Loading...