Despre jocurile copilariei. Sau despre azi, aici, acum.

September 14, 2016  •  Leave a Comment

Sunt câteva jocuri din copilăria mea de care îmi aduc aminte cu mare plăcere. “Frunza”, ale cărei reguli nu mi le mai amintesc prea bine, însă știu că, cel mai mult și mai mult ne plăcea jocul ăsta fix când începea școala. Atunci reușeam să îmi julesc strașnic genunchii. Tot în perioada asta a anului îmi plăcea să mă joc “Lapte gros”-considerat mai mult un joc pentru băieți, pentru noi fetele era o distracție pe cinste. Mai era și “Leapsa” (“Leapsa pe cocoțate ” sau “Leapsa pe cățărate”) - ne amuza teribil când găseam cele mai ciudate și chinuitoare locuri de cățărat pentru a nu primi leapșa.

Îmi aduc aminte cu plăcere de toate aceste jocuri. Însă mi-ar fi plăcut să am și câteva fotografii în care să se vadă bucuria mea de atunci, starea pe care o aveam după ore întregi de alergat, când intram în casă, roșie ca racul la față și cu tricoul leoarcă, iar mamei îi citeam urmele de îngrijorare după felul în care își ridica sprâncenele. M-aș fi bucurat să mă uit azi și prin astfel de fotografii de familie.

***

Despre azi și generațiile de azi se tot vorbește  și se va vorbi în continuare. Constructiv ar fi să nu o facem în mod peiorativ. M-am întrebat de multe ori cum ar fi arătat copilăria mea dacă ar fi existat atunci smartphones și tablete, dacă am fi avut atunci internetul cu atât de multe opțiuni și informații, dacă mai petreceam la rându-mi atât de mult timp afară, mereu în mișcare. Da, ne mișcam mult pentru că nici nu aveam opțiuni. Poate că nepoții și copiii noștri nu vor mai juca “frunza”. Sau “lapte gros”. Sau “leapsa”. Dinamica de atunci nu are nici o legătură cu ritmul vieții de azi, iar asta nu este bine sau rău, e pur și simplu realitatea în care trăim. Lumea se schimbă, iar noi ne schimbăm - din fericire - odată cu ea. 

În luna iulie am organizat o sesiune foto pe care am intitulat-o sugestiv, “Jocurile Copilăriei”. Poate vă întrebați ce legătură are fotografia cu ceea ce vă povesteam mai sus. Ideea ne-a venit plecând de la jocurile copilăriei noastre. Am încercat sa empatizăm cu jocurile și activitățile pe care le au astăzi copiii noștri. Ne-am adaptat. Am lăsat copilul nostru interior liber (și ce bine fost!)

Seeds Memories_Jocurile Copilariei_Sesiune foto

 

Părinții participanți la eveniment (cărora le mulțumim pentru încredere și prezență) și-au lăsat copiii liberi să picteze pe scoici, să facă baloane de săpun uriașe, să modeleze din plastelină diverse figurine, în funcție de ceea ce-și doreau ei atunci, în acel moment. Iar noi am fost fericite să-i fotografiem pe micuți și să le putem oferi și lor, și părinților o amintire. Toate acestea s-au întâmplat afară, într-un loc tare fain din București – mulțumim Acuarela  pentru găzduire și momentele frumoase petrecute împreună!

Seeds Memories_Jocurile Copilariei_Sesiune foto copii

 

Copiii au devenit pentru două ore personajele propriilor povești și jocuri în imagini, pe care acum ne bucurăm să le împărtășim cu voi. Am interacționat cu ei, le-am surprins în fotografii, expresiile și stările unice, naturale, spontane. 

Seeds Memories_Jocurile Copilariei_Sedinta foto copii

 

Mai multe imagini de la sesiunea foto pentru copii din iulie, puteți vedea accesând acest link.

Seeds Memories_Jocurile Copilariei_Sedinta foto de familie

 

Oana, o mamă pe care ne bucurăm tare mult că o cunoaștem a participat împreună cu fetița ei la evenimentul nostru și a scris - cu ochii sufletului larg deschiși - câteva gânduri despre întâlnirea cu noi. Îți mulțumim tare mult, Oana! Ești minunată! Articolul Oanei îl puteți citi aici.

Parteneri eveniment: Acuarela, GoKid, Calendarul Copiilor

 

 


Comments

No comments posted.
Loading...